D

De Geschiedenis van Hiking

Ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden leerde de mens hoe hij recht overeind moest staan, en hoe hij moest lopen. Je zou dus kunnen zeggen dat hiking in de steentijd is uitgevonden. Als we het nu over hiking en wandelen hebben dan bedoelen we de recreatieve variant; het is onduidelijk wanneer de overgang was van lopen als een manier van jagen en overleven naar lopen voor de ontspanning. Door de jaren heen is lopen altijd eigenlijk wel gebruikt als een vorm van ontspanning. Een ommetje is de perfecte manier om dilemma’s te overdenken, en om je even te onttrekken van het drukke, dagelijkse bestaan.

 

Als we mijlpalen in het hiking willen aanwijzen moeten we waarschijnlijk uitwijken naar bergbeklimmen, en dan kijken we met name naar de Beklimmingen van Bergen als de K2, McKinley en de Mount Everest. Dit zijn mijlpalen op het gebied van bergbeklimmen, en dit kan weer gezien worden als het eerstvolgende niveau na hiking.

 

Hier zijn enkele mijlpalen op het gebied van Bergbeklimmen:

  • 1874 – Grove, Gardiner, Walker, Sottajev en Knubel bereiken de Top van de Hoogste Berg in Europe: Elbrus
  • 1913 – Karstens, Harper, Tatum en Stuck bereiken de top van de hoogste berg in Noord Amerika: Mount McKinley
  • 1953 – Norgay en Hillary bereiken de top van de hoogste berg ter wereld: Mount Everest
  • 1985 – Dick Bass bereikt de top van de Mount Everest en wordt daarmee de eerste persoon die de toppen van de hoogste bergen van alle zeven continenten heeft bereikt. Ga naar ons Seven Summits artikel voor meer informatie hierover.
  •  
  • Tegenwoordig is hiking een miljardenindustrie waarin miljoenen mensen jaarlijks gaan Wandelen. Op locale schaal worden jaarlijks constant nieuwe wandelpaden aangelegd en berghutten gebouwd om te kunnen omgaan met de immense vraag voor meerdaagse wandeltochten. Hiking is ontzettend populair, en volgende blogs gaan we wat dieper in op de meest voorkomende hiking disciplines.