C

Coasteering – Hiking en Klimmen aan de Kustlijn

Zoals de naam Coasteering al doet vermoeden vindt deze variant van hiking met name plaats aan de kustlijn. Coasteering is alles wat je aan de kustlijn tegenkomt bedwingen. Naast zanderige stranden en duinen moet u zich voorbereiden op het oversteken van rotsen, riviermonden en plassen.

Uitdagingen & Gevaren

Coasteering brengt dezelfde gevaren met zich mee als bij Canyoning; gladde Schoenen en onderkoeling. Een extra uitdaging zijn de getijden, stromingen, golven en constant veranderende waterniveau’s. Informeer vooraf naar de weersomstandigheden, de getijden tabellen, en mogelijke onderstromingen/getijdestromingen. Als je gegrepen wordt door een onderstroming, blijf dan kalm en probeer in de richting te zwemmen die haaks is aan de richting van de stroming. Doe dit tot dat je loskomt van de grip van de onderstroming. Er is ook het gevaar van haaien en andere zeedieren, en zelfs zeewier kan rotsen erg glad maken.

Extra Kleding & Uitrusting

  • Een Wetsuit houd je warmer als je nat wordt. Maar vooral beschermt het je tegen snij- en schaafwonden, en functioneert het als een soort stootkussen.
  • Een PFD (‘Personal Flotation Device’) houd je drijvende terwijl je wild-water rivieren oversteekt.
  • Gebruik snel drogend schoeisel met een stevige grip. Met dikke zolen om je te beschermen tegen scherpe rotsen.
  • Neem een waterdichte rugzak met spatflap mee.
  • Neem winddichte kleding mee om jezelf warm te houden, en vergeet ook extra droge kleding niet.
  • Neem een duikmes mee zodat je je los kunt snijden als je vast komt te zitten.

Hoe te beginnen met Coasteering?

Coasteering is niet een variatie van hiking die je zomaar kunt gaan doen. Wij raden je aan het eerst onder begeleiding van een gids of instructeur te doen. Als het je aanspreekt, zorg er dan voor dat je de benodigde technieken leert, en de juiste kleding en spullen hebt.

Als voorzorgsmaatregel moet je zorgen dat je de benodigde vaardigheden en technieken van Coasteering kent voordat je gaat. Ter aanvulling willen wij vermelden dat het heel belangrijk is dat je het doet onder begeleiding van een gids of een ervaren instructeur.

CategoriesHiking Outdoor